Gidsen

Welkom bij de gidsen!

Algemene informatie

Een gids is een meisje tussen 10 en 14 jaar. Zij ontwikkelt haar eigen talenten. Er is ruimte voor iedere Gids. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig. Pannenkoeken bakken, vlotten en bruggen bouwen van touw en hout, zingen, kamperen onder een zeiltje, survivalen, sjorren, vuur maken, theater, vliegers maken… je kunt het zo gek niet bedenken. Voor ieder wat wils!

Daarnaast zijn Gidsen nieuwsgierig naar hun omgeving. In binnen- en buitenland. Een Scout wil van alle culturen in de wereld iets leren.

Programma zaterdagmiddag

Natuur: Er is geen beter leven dan het buitenleven. Een Gids kan niet zonder de natuur. Daarom ben je daar zuinig op. Een gids zorgt voor de natuur en respecteerd deze. Dit is ook een van de dingen die je belooft als je bij de Gidsen komt.

Ploegwerk: Als je lid wordt van een Scoutinggroep krijg je te maken met een eigen ronde. Het is een groepje van ongeveer zes Gidsen waarmee je veel gaat samenwerken. De een is een kei in navigeren, de ander kan binnen vijf minuten een vuur laten branden. In een ronde leer je van elkaar. Je zult merken dat de Gidsen rekening met jou houden. Iedereen respecteert elkaar. Het laatste deel van de belofte is daarom erg belangrijk: ‘Jullie kunnen op me rekenen’.

Kampen

Op kamp: Het hoogtepunt van ieder jaar is het zomerkamp. Het ultieme avontuur! Met je eigen ronde in een tent, een keuken bouwen van hout en touw, je eigen maaltijden koken, op pad gaan met alleen een kaart en kompas. Kortom samenwerken, dikke vriendinnen worden en een heleboel gezelligheid.Wat kan je van leiding verwachten? De leiders zijn eigenlijk de reisleiders van jouw ontdekkingsreis. Ze laten je zien hoe het moet en wijzen je de weg. Zij zorgen bijvoorbeeld voor een mooie plek voor het zomerkamp, de bijbehorende programma’s en houden jullie veiligheid daarbij goed in de gate. O ja, ze doen het natuurlijk ook voor hun plezier dus je hebt een kans dat ze wel eens iets geks doen.

Een ontdekkingsreis: Je hebt het nu wel door: plezier staat bij Scouting voorop. Maar Scouting is meer. Bij Scouting ontdek je de wereld om je heen en daar leer je van. Je verlegt steeds je grenzen op een avontuurlijke manier en je leert je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als je straks 14 jaar bent en naar de Explorers gaat, heeft de staf je hopelijk genoeg geleerd om zelfstandig beslissingen te nemen. Leiding wordt steeds meer begeleiding en je maakt je eigen avontuur. Je weet hoe je uitdagingen moet aanpakken en daar zal je voor de rest van je leven voordeel aan hebben.

Openingslied

Ik koos als weg

Ik koos als weg door ’t leven, ’t gidsenspoor, ’t vraagt mij om veel te geven, de jaren door.

Ik zal steeds ernstig trachten, heel toegewijd, God schenk’ mij daartoe krachten, Ik ben bereid.

Een goede gids wil ik wezen, tot dienen klaar, Naar wetten wil ik leven, in alles waar,

Ik zal steeds ernstig trachten, heel toegewijd, God schenk’ mij daartoe krachten, Ik ben bereid

Afsluitings lied
Wij geven elkaar nu de hand,

zodat het een keten is,

wij smeden samen zusterband,

die onverbreekbaar is. ’t is geen vaarwel maar een tot ziens,

wij zien elkander weer!

’t is geen vaarwel maar een tot ziens,

wij zien elkander weer! Tot de volgende keer!