Kabouters

Welkom bij de kabouters!

Algemene informatie

Kabouters zijn meisjes in de leeftijd van 7 tot 10 jaar. Kabouter kun je worden in het kalenderjaar dat je 8 jaar wordt. Ons spel van verkennen is gebaseerd op het verhaal Jungle Book, geschreven door Rudyard Kipling. In dit verhaal worden de avonturen beschreven van Mowgli, een klein jongetje dat in het oerwoud te vondeling wordt gelegd, geroofd dreigt te worden door de tijger Shere Khan, maar wordt gered en opgevoed door een wolvenfamilie. Daarnaast staat Shanti, het meisje uit het mensendorp met wie Mowgli bevriend raakt, centraal in het Jungle Book thema dat we gebruiken.Met de dieren in het bos beleven de kabouters veel avonturen. Ze dansen en zingen met Baloe de bruine beer, maken een spannende speurtocht met Bagheera de zwarte panter, of spelen toneel met Kaa de slang.

Programma zaterdagmiddag

De kabouters draaien net als de meeste andere speltakken op zaterdagmiddag van 14.30-17.00 uur. Op een zaterdagmiddag bieden wij de kabouters diverse uiteenlopende activiteiten aan. Deze activiteiten kunnen plaatsvinden in en/of rond het HK (scouting-gebouw), in het bos (Slavanten- of ENCI-bos), of op andere plaatsen in en rond Maastricht die wij bedenken om de kinderen de Jungle te laten ontdekken. Wij zijn te herkennen aan de groene blouse. Kom maar eens een keertje kijken, als je het avontuur aandurft.

Nieuw/oude naam kabouters

Per 1 september 2010 heeft Scouting Nederland bepaald dat zowel de welpen als de kabouters in het nieuwe jungle-thema gaan spelen. Er werd toen gekozen om de hele leeftijdscategorie 7-10 jaar ‘welpen’ te noemen. Om praktische redenen hebben wij als groep besloten de naam ‘Kabouters’ te handhaven, maar wel mee te verhuizen naar de jungle. Op het speltakinsigne zal als gevolg van de landelijke wijziging echter welpen staan….Graag nemen Thaa, Raza, Chil, Leah en Jacala de kabouters op zaterdagmiddag mee op avontuur door de jungle!

Vakanties

Tijdens de schoolvakanties wordt, met uitzondering van de zomervakantie, gewoon groep gedraaid op zaterdagmiddag tenzij anders wordt vermeld.

Bijzondere activiteiten

Winterbivak: Een winterbivak spreekt eigenlijk voor zich. Dit vindt plaats in de winter en dan gaan de kabouters een weekendje op kamp. Dit kamp kan in het eigen scoutinggebouw plaatsvinden, maar ook in een ander gebouw in de buurt van Maastricht.

Moeder-dochter weekend (MDW): Het Moeder-dochter weekend duurt ook een weekend maar dan mogen de kabouters hun mama meenemen. Zo krijgen de ouders een beeld van de activiteiten die er zoal met de kinderen worden ondernomen, en leren ze de staf nog beter kennen. En de staf de ouders….

Winterbivak en moeder-dochter weekend worden jaarlijks afgewisseld.

Zomerkamp: Het zomerkamp vind altijd in verre oorden plaats en duurt een hele week.

Sint Gerlachtocht: Zoals Sint Gerlach in zijn leven dagelijks vanuit zijn holle eik naar Maastricht liep en terug, lopen wij jaarlijks dezelfde route om onze patroonheilige te eren. Aan het einde van deze route (Houthem – St. Gerlach) volgt een speciale mis met vervolgens een uitgebreid ontbijt en een leuk programma. Deze feestelijke dag sluiten we af met onze nieuwjaarsreceptie in het scoutinggebouw.

Processies: Wij lopen bij verschillende processies mee, o.a stadsprocessie en de processie op St. Pieter. Het is een van de minder populaire activiteien, maar die horen ook bij Scouting. Wij krijgen door de processies naamsbekendheid, en kunnen ons presenteren aan de inwoners van Maastricht.

Zwemmen: Eén keer per jaar gaan wij een ochtend zwemmen in de Dousberg.

Over onze bijzondere activiteiten ontvangt u tijdig informatie per e-mail.