Verkenners

Welkom bij de verkenners!

Algemene informatie

Verkenners zijn jongens tussen de 10 en 14 jaar oud, die samen op scouting een hoop plezier beleven. Hoewel, Scouting Nederland de term verkenners niet meer hanteert, zijn er nog groepen in Nederland die zich hieraan refereren. In het algemeen wordt de term scouts gebruikt, waarbij zowel jongens als meisjes zitten. Een verkennersgroep bevat echter alleen jongens. De tegenhanger van de verkenners zijn de gidsen, met enkel vrouwelijke jeugdleden.

Verkenner zijn bij scouting Sint Gerlach is voor velen een unieke ervaring vol belevenissen, avonturen en plezier samen met allemaal vrienden. De locatie van ons gebouw, gelegen in de wijk Sint Pieter, zorgt ervoor dat we dicht bij de `bossen` zitten. Ook al zijn het bos bij slavante en het ENCI bos niet meer super groot, toch biedt dit voldoende ruimte om gave spellen in te spelen.

 

Programma zaterdagmiddag

Uiteraard staan verkenners niet alleen maar bekend vanwege de spellen die gespeeld worden. Ook technieken zoals: kaart & kompas, sjorren (pionieren), tenten opzetten, vuur maken, enz. komen aan bod tijdens de zaterdagmiddag. Dit alles doe je met ongeveer 25 andere verkenners en dat is hartstikke leuk! Wij bieden een gevarieerd programma aan, waarmee we het voor iedereen zo leuk en interessant mogelijk proberen te houden.

Het standaard programma vindt plaats op de zaterdagmiddag tussen 14.30 en 17.00uur. Uiteraard zijn er ook activiteiten die buiten dit tijdstip plaatsvinden zoals kampen, avondspellen, dropping, processies, enz.

Hoe verloopt een zaterdagmiddag?

Zoals alle andere speltakken wacht iedereen buiten op het pleintje totdat je naar binnen wordt geroepen. Eenmaal binnen ga je naar je patrouillehok waar je je klaar kan maken voor het openen. Er wordt van iedereen verwacht in compleet uniform aanwezig te zijn. (Als je gewoon een middag komt kijken zijn oude kleren voldoende.) Er wordt één keer gefloten als teken dat iedereen klaar moet gaan staan en stil moet zijn. Bij drie keer fluiten kan iedereen in carré gaan staan (zodat er een vierkant ontstaat met aan één kant de staf). Een verkenner wordt uitgenodigd om de vlag te hijsen en zodra dit gebeurd is kan de middag echt beginnen. Het ritueel van het openen stamt nog uit de tijd van het ontstaan van scouting toen Lord Baden Powel, die zelf uit het leger kwam, met kinderen eropuit trok. Deze gebruiken hanteren we nog steeds. De staf legt kort uit wat we die dag gaan doen en na het ‘ingerukt’ kan iedereen zijn spullen pakken om te vertrekken.

Het programma van de zaterdagmiddag proberen we zo afwisselend mogelijk te houden. Van sjorren, vuur maken, tenten opzetten, bosspel, insignewerk, “knutselen” (van miniatuur werkende luchtballonnen tot super cookers), waterspellen (zonnige middagen), enz. Heb je zelf nog een leuk idee voor een programma, laat het ons op tijd weten, dan kunnen we het misschien inplannen! Als de tijd om is, en dat gaat meestal heel snel, wordt op het scoutinggebouw de middag afgesloten. Dit gaat eigenlijk hetzelfde als tijdens het openen alleen wordt ditmaal de vlag gestreken en kan op het einde iedereen naar huis.

Regeltjes:

Om traditie in ere te houden, om iedereen een leuke en veilige middag te bezorgen en uit goed fatsoen zijn ook de verkenners gebonden aan regels.

-Indien je op een zaterdagmiddag (of andere activiteit) niet kan komen laat je dit (zelf) op tijd weten bij de staf.

-Tijdens de groep heb je compleet uniform aan. Ben je iets verloren, vraag dan eerst of de staf nog iets voor je heeft. Indien wij niks hebben, kan je de benodigdheden het beste meteen bestellen of gaan halen bij de scoutshop. Mis je bijvoorbeeld een aantal weken achter elkaar je das, dan kun je één zaterdagmiddag thuis blijven om het alsnog te bestellen.

-Pesten wordt absoluut niet geaccepteerd. Zodra wij dit merken volgt een waarschuwing en daarna sancties.

– Luister naar de staf. De staf heeft altijd gelijk! Heeft de staf niet gelijk, dan hebben ze toch gelijk!

Bijzondere activiteiten:

Uiteraard zijn er naast de zaterdagmiddag nog voldoende andere activiteiten. Zo zijn er ieder jaar de volgende activiteiten:- Scoutsdropping- Winterbivak of vader-zoon-weekend- Regionale scouting wedstrijden (alleen voor de beste verkenners)- Zomerkamp.

De scoutsdropping is een avondhike die wordt georganiseerd door de scoutingregio Maastricht & Mergelland, waar wij natuurlijk deel van uitmaken. Voor de eerstejaars verkenners is dit de eerste kennismaking met hiken en de eerste gelegenheid om hun navigatie technieken te tonen. Na de dropping blijven we natuurlijk gezellig overnachten op het H.K. Naast dropping organiseert de regio ook de RSW (regionale scouting wedstrijden). Een patrouille, van oudste (de beste) verkenners, strijdt om de eer van beste patrouille van de regio. Tijdens deze wedstrijd worden de scouting technieken getest.

Daarnaast vertegenwoordigen de verkenners (en gidsen) ieder jaar de groep bij het kransleggen, op de begraafplaats aan de Tongersestraat. Wij dragen de kransen, die hoogwaardigheidsbekleders leggen bij de graven van overleden soldaten uit o.a. de tweede wereldoorlog.

VZW, de inmiddels bij vele papa’s bekende afkorting voor Vader-Zoon-Weekend. Een weekendje voor de mannen onder ons. Voor de staf is dit een mooie gelegenheid om de papa’s te leren kennen. Het verkennersspeltak blijft iets voor mannen en een gezellige papa is voor ons beter dan een zorgzame mama (al zijn die ook onmisbaar!). Het weekend begint op de vrijdagavond en op zondag-namiddag zijn we meestal allemaal weer terug thuis. Het weekend vindt meestal om het jaar plaats, zodat er in de jaren tussenin een winterbivak kan plaatsvinden met alleen de verkenners. Het VZW is voor papa’s en verkenners enorm leuk. De staf blijft de baas dus naar papa hoef je als verkenner dat weekend niet te luisteren. (Hoe fijn is dat?!) Het doel is om een band te vormen tussen de verkenners, papa’s en de staf. Voor papa’s is dit de beste manier om te weten te komen wie en wat de staf is.

Last but not least, het zomerkamp, dit is het hoogtepunt van het jaar! De verkenners gaan ieder jaar een week kamperen in het hartje van de Ardennen. De verkenners zetten zelf hun patrouilletent (om te slapen) en keukentent (eten&koken) op. Iedere avond koken de verkenners hun eigen prakje, wat ieder jaar weer positieve en negatieve uitkomsten heeft. Als toilet gebruiken wij een HUDO en de omheining van het terrein, wassen doen we in een teiltje en natte kleren drogen in de zon (als het niet de hele week regent. Jaarlijks hebben wij een bijzonder thema waarop wij de programma’s baseren.

Maffia en piraten hebben we al gehad, wat wordt het dit jaar? Het kamp sluiten wij altijd op vrijdagavond af met een bigfik!

Heeft u nog vragen, aarzel niet om ons aan te spreken op de zaterdagmiddag of om contact met ons op te nemen via email; verkennersgerlach@gmail.com

De verkennersstaf